Stefanka miodowa

 

Witam mam dla Państwa przepis na stefankę miodową z notesu mojej mamy, a mama przepis na stefankę miodową na pewno dostała od swojej mamy jest to więc sprawdzony przepis na stefankę miodową zapraszam.

Składniki na stefankę miodową

4 szklanki mąki

200 gramów masła lub margaryny

2 żółtka

1 jajo

1/2 szklanki miodu

4 kopiaste łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka korzennych przypraw

szczypta soli

4-5 łyżek powideł lub dżemu

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania stefanki miodowej.

Mąkę, sól, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie.

Do ciepłego rozpuszczonego masła dodać miód. chwilę mieszać, dodać żółtka, jajo i krótko mieszać.

Dodać kakao, przyprawy,  mieszać tylko do połączenia.

Na koniec dodać śmietanę i ponownie mieszać

połączyć suche składniki z płynnymi i bardzo krótko zarobić ciasto, tylko do połączenia składników to rodzaj ciasta kruchego, nie należy przedłużać wyrabiania.

Wstawić do lodówki na około pół godziny.

W międzyczasie przygotować krem do ciasta

Wyjąć ciasto z lodówki i jeszcze krótko wyrabiać  jest bardzo elastyczne,, idealnie się formuje.

Podzielić go na cztery mniej więcej równe części i  wałkować pierwszy prostokątny placek.

Forma wymiary 36 cm x 23 cm,. formę posmarować olejem i przy pomocy wałka umieścić w niej  stefankę miodową placek.

W formie nadać kształt, żeby wypełnił spód.

Każdy placek piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół.

Komentarze