Stefanka miodowa
Witam mam dla Państwa przepis na stefankę miodową z notesu
mojej mamy, a mama przepis na stefankę miodową na pewno dostała od swojej mamy
jest to więc sprawdzony przepis na stefankę miodową zapraszam.
Składniki na stefankę miodową
4 szklanki mąki
200 gramów masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki miodu
4 kopiaste łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka korzennych przypraw
szczypta soli
4-5 łyżek powideł lub dżemu
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania stefanki miodowej.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie.
Do ciepłego rozpuszczonego masła dodać miód. chwilę mieszać,
dodać żółtka, jajo i krótko mieszać.
Dodać kakao, przyprawy,
mieszać tylko do połączenia.
Na koniec dodać śmietanę i ponownie mieszać
połączyć suche składniki z płynnymi i bardzo krótko zarobić
ciasto, tylko do połączenia składników to rodzaj ciasta kruchego, nie należy
przedłużać wyrabiania.
Wstawić do lodówki na około pół godziny.
W międzyczasie przygotować krem do ciasta
Wyjąć ciasto z lodówki i jeszcze krótko wyrabiać jest bardzo elastyczne,, idealnie się
formuje.
Podzielić go na cztery mniej więcej równe części i wałkować pierwszy prostokątny placek.
Forma wymiary 36 cm x 23 cm,. formę posmarować olejem i przy
pomocy wałka umieścić w niej stefankę
miodową placek.
W formie nadać kształt, żeby wypełnił spód.
Każdy placek piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni
grzałka góra-dół.
Komentarze
Prześlij komentarz