Plecionka z makiem
Witam proponuję zamiast makowca plecionkę z makiem
zapraszam.
Składniki na plecionkę z makiem
600 gram mąki pszennej
22 gram drożdży
3/4 szklanki mleka
180 gram masła
100 gram cukru
3 jajka
szczypta soli
Nadzienie do plecionki z makiem
400 gram maku
3 łyżki miodu
100 gram masła
100 gram rodzynek
100 gram orzechów posiekanych
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania plecionki z makiem
Ciasto
Mleko podgrzać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru 2 łyżkami
mleka i 2 łyżkami mąki, i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałego mleka dodać masło i cukier, podgrzewać, aż
się rozpuszczą.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn,
mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać szczyptę soli, jajka miksować
końcówkami z hakiem.
Ciasto jest rzadkie i klejące, nie dodawać do niego
więcej mąki tylko oprószyć, przykryć
folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc.
Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie
klejące.
Nadzienie wypłukany
mak, zalać wrzącą wodą i trzymać na najmniejszym palniku około 30 minut.
Dwukrotnie zmielić
przy użyciu najdrobniejszego sitka.
Roztopić masło z miodem, dodać bakalie i podgrzać
jeszcze moment.
Dodać zmielony mak,
wymieszać i przestudzić.
Żółtka ubić, dodać
wystudzoną masę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.
Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić je na pół godziny w
temperaturze pokojowej.
Przełożyć ciasto na blat obsypany mąką, chwilę wyrobić
ręcznie i podzielić na trzy części.
Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 25x35cm.
Na środku wzdłuż każdego prostokąta układać 1/3 nadzienia.
Pozostałe po bokach ciasto naciąć, co 3 cm.
Paski zakładać na przemian jak warkocz i delikatnie sklejać.
Plecionki z makiem położyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i odstawić na około 45 minut.
Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawić do
nagrzanego do 180*C piekarnika piec 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz