Plecionka z makiem

 

Witam proponuję zamiast makowca plecionkę z makiem zapraszam.

Składniki na plecionkę z makiem

600 gram mąki pszennej

22 gram drożdży

3/4 szklanki mleka

180 gram masła

100 gram cukru

3 jajka

szczypta soli

Nadzienie do plecionki z makiem

400 gram maku

3 łyżki miodu

100 gram masła

100 gram rodzynek

100 gram orzechów posiekanych

3 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 żółtko

2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania plecionki z makiem

Ciasto

Mleko podgrzać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru  2 łyżkami  mleka i 2 łyżkami mąki, i odstawić do wyrośnięcia.

Do pozostałego mleka dodać masło i cukier, podgrzewać, aż się rozpuszczą.

Mąkę przesiać do miski, dodać  rozczyn,  mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać szczyptę soli, jajka miksować końcówkami z hakiem.

 Ciasto jest  rzadkie i klejące, nie dodawać do niego więcej mąki tylko  oprószyć, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc.

Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie klejące.

Nadzienie wypłukany  mak, zalać wrzącą wodą i trzymać na najmniejszym palniku około 30 minut.

 Dwukrotnie zmielić przy użyciu najdrobniejszego sitka.

Roztopić masło z miodem, dodać bakalie i podgrzać jeszcze  moment.

Dodać zmielony mak,  wymieszać i  przestudzić.

Żółtka ubić,  dodać wystudzoną masę i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.

Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić je na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Przełożyć ciasto na blat obsypany mąką, chwilę wyrobić ręcznie i podzielić na trzy części.

Każdą z nich rozwałkować na prostokąt  25x35cm.

Na środku wzdłuż każdego prostokąta układać 1/3 nadzienia.

Pozostałe po bokach ciasto naciąć, co 3 cm.

Paski zakładać na przemian jak warkocz i delikatnie sklejać.

Plecionki z makiem położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 45 minut.

Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika piec 25 minut.

Komentarze