Pizza z papryką smaczna i inna niż wszystkie
Witam jadłam gdzieś taką pizze z papryką i bardzo nam
posmakowała pizza z papryką , ale pieczoną jest bardzo dobra zapraszam na pizze
z papryką.
Składniki na pizze z papryką
ciasto na pizzę z papryką
125 g mąki
75 ml ciepłej wody
3-4 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
dwie solidne szczypty soli
sos pomidorowy do pizzy
75 g sera mozzarella
1/2 niedużej czerwonej papryki
1/2 niedużej żółtej papryki
1/2 cebuli
olej roślinny do smażenia
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę
wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się
tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.
Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut
– najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie
wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a paprykę i
cebulę pokrój w cienkie, podłużne paski.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż paprykę z
połową przygotowanej cebuli na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą.
Następnie na patelnię dodaj ocet winny i miód, i podsmażaj
dalej przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko się skarmelizują i będą miękkie.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze dłońmi lub uformuj
kształt pizzy przy pomocy wałka.
Następnie posmaruj placek sosem pomidorowym, nałóż usmażoną
wcześniej paprykę z cebulą, a także pozostałą surową część cebuli.
Na końcu poukładaj na pizzy kawałki mozzarelli.
Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp.
250 stopni C (górna i dolna grzałka, przez ok 8-9 minut
Komentarze
Prześlij komentarz