Pizza z papryką smaczna i inna niż wszystkie

 

Witam jadłam gdzieś taką pizze z papryką i bardzo nam posmakowała pizza z papryką , ale pieczoną jest bardzo dobra zapraszam na pizze z papryką.

Składniki na pizze z papryką

ciasto na pizzę z papryką

125 g mąki

75 ml ciepłej wody

3-4 g drożdży suchych

1 łyżka oliwy z oliwek

dwie solidne szczypty soli

 Dodatki do pizzy z papryką

sos pomidorowy do pizzy

75 g sera mozzarella

1/2 niedużej czerwonej papryki

1/2 niedużej żółtej papryki

1/2 cebuli

olej roślinny do smażenia

1 łyżka miodu

2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego

 Sposób wykonania pizzy z papryką

Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.

Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut – najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a paprykę i cebulę pokrój w cienkie, podłużne paski.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż paprykę z połową przygotowanej cebuli na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą.

Następnie na patelnię dodaj ocet winny i miód, i podsmażaj dalej przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko się skarmelizują i będą miękkie.

Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze dłońmi lub uformuj kształt pizzy przy pomocy wałka.

Następnie posmaruj placek sosem pomidorowym, nałóż usmażoną wcześniej paprykę z cebulą, a także pozostałą surową część cebuli.

Na końcu poukładaj na pizzy kawałki mozzarelli.

Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, przez ok 8-9 minut

Komentarze