Drożdżówka z jagodami

 

Witam proponuję przepis na drożdżówkę z jagodami tym razem je3st to przepis mojej babci Ani pyszna sprawa.

Zawsze robię drożdżówkę z jagodami kiedy jest sezon na jagody, albo kiedy w zimę chcę poczuć smak lata to jagody wyciągam z zamrażarki bo zawsze mam owoce właśnie na zimę Przez drożdżówkę z jagodami ściągam całą moją rodzinę i to jest cudowne zapraszam .

Składniki na drożdżówkę z jagodami

Ciasto

1. 350 gram jagód

2. 3 szklanki mąki tortowej

3 .25 gram drożdży

4. 0,5 szklanki cukru

5. 2 jajka

6. 1 szklanka mleka

7. 100 gramów masło

kruszonka

1.6 łyżek i mąki pszennej

2.3 łyżki cukru

3.3 łyżki masła

Sposób wykonania drożdżówki z jagodami

Przygotowujemy zaczyn

Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Przygotowanie ciasta

Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia, do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiamy ciasto, następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz całość wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie kruszonki

Masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy.

Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze