Chleb żytni lniany

 

Witam zapraszam na przepis jest to chleb żytni lniany zachęcam aby zrobić chleb żytni lniany samodzielnie.

Jest pyszny i zdrowy no i tańszy niż w piekarni zapraszam.

Składniki na chleb żytni lniany

Zaczyn na chleb żytni lniany

363 g mąki żytniej chlebowej

289 g wody

17 g dojrzałego zakwasu

Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 godzin.

Namoczone ziarno

91 g siemienia lnianego 5/8 szklanki

272 wody 1 i 1/4 szklanki

Siemię zalewamy zimną wodą i przykrywamy na całą noc, by zapobiec parowaniu.

Ciasto na chleb żytni lniany 

181 g mąki żytniej chlebowej 5/8 szklanki

363 g mąki pszennej chlebowej 3 szklanki

113 g wody 1/2 szklanki

17 g soli

5 g drożdży instant

cały zaczyn

całe namoczone ziarno wraz z wodą

Przygotowanie chleba żytniego lnianego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – 3 minuty na pierwszej prędkości i przez mniej więcej 3 minuty na drugiej prędkości. Następnie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut do tzw. fermentacji wstępnej. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie porcje i formujemy bochenki o dowolnych kształtach. Przekładamy do koszyków i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 240 stopni C.

Wyrośnięty chleb żytni lniany  przekładamy na kamień, szybko nacinamy i umieszczamy w piekarniku. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, następnie obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez 35 minut.

 Dobrze wypieczony bochenek  chleba żytniego lnianego wydaje od spodu głuchy odgłos.

Chleb żytni lniany studzimy na kratce przez kilka godzin. Smacznego

Komentarze