bułka z sezamem

Witam dziś mam przepis na pyszne bułki z sezamem najlepiej się zajada jak są ciepłe i posmarowane masł3m.

Składniki na bułki z sezamem

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki  cukru

3 łyżki sezamu + do posypania

25 g świeżych drożdży

100 g masła

1 i 1/4 szklanki  mleka

1 żółtko + 1 łyżka mleka

Sposób wykonania bułek z sezamem

Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru.

Mleko podgrzewamy nie gotujemy, kilka łyżek ciepłego mleka dodajemy do garnuszka z drożdżami, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do pozostałego ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści.

Trzy szklanki mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sezam, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięte drożdże.

Mieszamy składniki łyżką, stopniowo wlewamy mleko z roztopionym masłem.

Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki mąki.

Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na 6-8 kawałków.

Formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.

Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem, wierzch posypujemy sezamem.

Bułki z sezamem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut.

Komentarze