bułka z sezamem
Witam dziś mam przepis na pyszne bułki z sezamem najlepiej
się zajada jak są ciepłe i posmarowane masł3m.
Składniki na bułki z sezamem
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki cukru
3 łyżki sezamu + do posypania
25 g świeżych drożdży
100 g masła
1 i 1/4 szklanki mleka
1 żółtko + 1 łyżka mleka
Sposób wykonania bułek z sezamem
Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je 2 łyżeczkami
cukru.
Mleko podgrzewamy nie gotujemy, kilka łyżek ciepłego mleka
dodajemy do garnuszka z drożdżami, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Do pozostałego ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy aż
się rozpuści.
Trzy szklanki mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy
sezam, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięte drożdże.
Mieszamy składniki łyżką, stopniowo wlewamy mleko z
roztopionym masłem.
Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, gdyby ciasto było
zbyt luźne dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki mąki.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk,
przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na
6-8 kawałków.
Formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na wyłożonej
papierem do pieczenia blaszce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do
napuszenia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem,
wierzch posypujemy sezamem.
Bułki z sezamem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190
stopni na około 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz