tort tradycyjny
Witam ostatnio dzieci opowiadały jak babcia, czyli moja teściowa zrobiła dla nich
niespodziankę i upiekła tort tradycyjny.
Bo jak powiedziała trzeba podtrzymać tradycje no i też tort
tradycyjny do nich należybył pyszny zapraszam na przepis.
Składniki na tort tradycyjny
Biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
6 jajek
2 szklanki cukru
3 kostki masła po 200 g
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kawy mielonej
1 łyżka ciemnego kakao
5 łyżek wódki
Do nasączenia
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
sposób przygotowania tortu tradycyjnego
Biszkopt
Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem, dno wyłożyć
papierem do pieczenia.
Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i
wymieszać.
Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą, przełożyć do
tortownicy i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C termo obieg
przez około 30-35 min do suchego patyczka.
Krem
Jajka z cukrem ubić na parze.
Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem
oraz wódkę.
Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał
aksamitną konsystencję.
Gotowy krem podzielić na trzy części jedną troszkę mniejszą.
Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do
najmniejszej kakaom, dokładnie wymieszać.
Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.
Biszkopt odwrócić do góry nogami i przekroić na trzy części.
Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i
rozsmarować krem cytrynowy troszkę zostawić do dekoracji.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem
kakaowy i kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na
całym torcie krem kawowy.
Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym schłodzić tort
tradycyjny.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz