tort tradycyjny

 

Witam ostatnio dzieci opowiadały jak babcia,  czyli moja teściowa zrobiła dla nich niespodziankę i upiekła tort tradycyjny.

Bo jak powiedziała trzeba podtrzymać tradycje no i też tort tradycyjny do nich należybył pyszny zapraszam na przepis.

Składniki na tort tradycyjny

Biszkopt

7 jajek

1 szklanka cukru

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 i 1/4 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

6 jajek

2 szklanki cukru

3 kostki masła po 200 g

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki kawy mielonej

1 łyżka ciemnego kakao

5 łyżek wódki

Do nasączenia

3/4 szklanki przegotowanej wody

1 łyżka cukru

1,5 łyżki soku z cytryny

sposób przygotowania tortu tradycyjnego

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać.

Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą, przełożyć do tortownicy i wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C termo obieg przez około 30-35 min do suchego patyczka.

Krem

Jajka z cukrem ubić na parze.

Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor.

Odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę.

Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.

Gotowy krem podzielić na trzy części jedną troszkę mniejszą.

Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do najmniejszej kakaom, dokładnie wymieszać.

Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.

Biszkopt odwrócić do góry nogami i przekroić na trzy części.

Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy troszkę zostawić do dekoracji.

Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy i kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy.

Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym schłodzić tort tradycyjny.

Smacznego

Komentarze