Tort tradycyjny
Składniki:
6 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
szczypta soli
cukier waniliowy
Poncz:
100 ml wódki lub spirytusu
ciepła woda
Składniki na krem:
5 jaj
6 łyżek cukru
op cukru waniliowego
2 kostki masła(82% tłuszczu)temp pokojowa)
1/2 kostki margaryny palmy z murzynkiem(temp pokojowa)
3-4 łyżki kakao
Dodatkowo:
rodzynki namoczone dzień wcześniej w wódce
1/2 gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę(26 cm)wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.
2. Krem:
Ubić białka na sztywno z cukrami ,dodawać po jednym żółtku ubijać dalej do połączenia składników.W osobnej misce utrzeć na puch masło z margaryną .Do masła dodawać po łyżce ubite jajka i mieszać mikserem do połączenia składników.Podzielić na dwie części .Do jednej dodać kakao i wymieszać.Przekładać kremami krążki biszkoptów i boki tortu.Pomiędzy krążki wykładać namoczone rodzynki i czekoladę.Boki obsypać drobnymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi. Dowolnie udekorować.Schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz