Szarlotka zawsze najlepsza na ciepło z lodami

 Szarlotka

SKŁADNIKI/ 12 PORCJI 

JABŁKA

1,5 kg jabłek (na szarlotkę najlepiej twardych i kwaśnych, np. szara reneta)

5 łyżek cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

CIASTO

320 g mąki (2 szklanki)

250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 jajko

Do posypania: cukier puder

PRZYGOTOWANIE 

JABŁKA

•  Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.

•  Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

CIASTO

•  Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.

•  Składniki połączyć w jednolite ciasto (mikserem lub ręcznie), pod koniec dodać jajko (ciasto będzie dość miękkie).

•  Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.

PIECZENIE

•  Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować niedużą formę*.

•  Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka.

•  Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu).

•  Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI 

 * np. prostokątną formę 21 x 27 cm lub kwadratową 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm 


Komentarze