Szarlotka

 

Witam dziś chciałam podzielić się przepisem na szarlotkę z biszkoptem, to taka nietypowa szarlotka ale bardzo pyszna zapraszam więc na przepis.

Składniki na szarlotkę

Biszkopt

6 jajek  o temp. pokojowej

1 szklanka cukru

1 1/3 szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki oleju rzepakowego

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

Nadzienie do szarlotki

2 kg jabłek, lekko kwaśnych

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cynamonu

2 galaretki przeźroczyste lub jakieś żółte

Sposób wykonania szarlotki

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miseczki.

Białka oddzielić od żółtek i zmiksować razem ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec miksowania dodać stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Na małych obrotach miksera dodać po jednym żółtku.

W kilku porcjach dodać naprzemiennie suche składniki razem z olejem oraz na koniec sok z cytryny.

Delikatnie połączyć szpatułką lub łyżką składniki.

Wyłożyć do formy i piec w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do suchego patyczka.

Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.

Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny oraz cynamon i dusić pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać.

zdjąć z ognia i dodać galaretki suche, mieszać do rozpuszczenia.

Odstawić do ostygnięcia.

Wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Komentarze