Szarlotka
Witam dziś chciałam podzielić się przepisem na szarlotkę z
biszkoptem, to taka nietypowa szarlotka ale bardzo pyszna zapraszam więc na
przepis.
Składniki na szarlotkę
Biszkopt
6 jajek o temp.
pokojowej
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Nadzienie do szarlotki
2 kg jabłek, lekko kwaśnych
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
2 galaretki przeźroczyste lub jakieś żółte
Sposób wykonania szarlotki
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek i zmiksować razem ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Pod koniec miksowania dodać stopniowo po łyżce cukier, aż
masa będzie gęsta i lśniąca.
Na małych obrotach miksera dodać po jednym żółtku.
W kilku porcjach dodać naprzemiennie suche składniki razem z
olejem oraz na koniec sok z cytryny.
Delikatnie połączyć szpatułką lub łyżką składniki.
Wyłożyć do formy i piec w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40
minut do suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny oraz cynamon i
dusić pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać.
zdjąć z ognia i dodać galaretki suche, mieszać do
rozpuszczenia.
Odstawić do ostygnięcia.
Wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim i włożyć do lodówki na
kilka godzin lub na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz