Szarlotka 2
Witam dziś znowu przepis na szarlotkę jest pyszna i inna niż
poprzednia , bo na kruchym spodzie .
Szarlotka jest równie pyszna, co poprzednia zapraszam.
Składniki na szarlotkę
Składniki na szarlotkę
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 żółtko
2 łyżki śmietany
0.75 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
2 kg jabłek
2 płaskie łyżki bułki tartej
0.25 łyżki masła
trochę cukru pudru
Sposób wykonania szarlotki
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtko, cukier, śmietanę i
składniki zagniatamy aż powstanie kula.
Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z
brzegami 3/4 ciasta.
Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania
jabłek.
Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy
do zamrażarki.
Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć
je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach,
dodajemy cynamon.
Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni wkładamy ciasto w
formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą to
konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek wrzucamy jabłka, na nie porwane
kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
Pieczemy ok 50-60 minut w 180 stopni aż Kruszonka się
zarumieni.
Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz