Plecionka z makiem
Składniki na ciasto drożdżowe:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części – po 4 na każdą plecionkę. Z każdej części uformować kulę, następnie kule rozwałkować na długie naleśniki (nie okrągłe, ale podłużne – po to, by z nich uformować wałeczki do plecionki). Każdy naleśnik posmarować jedną częścią nadzienia makowego i zwinąć (jak naleśnik) na kształt długiego wałeczka. Powinno powstać 8 wałeczków. Uformować 2 plecionki (każdą z 4 wałeczków – tutaj pomocniczy filmik jak zwijać chałkę).
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (plecionki powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać makiem.
Wyrośnięte plecionki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.
Nadzienie makowe:
170 g zmielonego maku
100 g cukru drobnego cukru do wypieków
Suchy i zmielony mak zalać wrzątkiem do jego przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Wymieszać z cukrem, podzielić na 8 równych części.
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
mak, do posypania
Komentarze
Prześlij komentarz