Naleśnik czy naleśniki z serem na śniadanie czy na obiad a może na kolację

 Naleśniki z serem

SKŁADNIKI/ 10 SZTUK 

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody mineralnej

2 jajka

4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

NADZIENIE

450 g twarogu tłustego

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE 

•  Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 minut lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.

•  Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

NADZIENIE

•  Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliniowy, rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.

PROPOZYCJA PODANIA 

Podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym oraz sezonowymi owocami: np. truskawkami, malinami, jagodami oraz opcjonalnie posłodzoną śmietaną.


Komentarze