Drożdżówka z wiśnią
Przygotowanie ciasta na drożdżówki z wiśniami i kruszonką:
Krok 1
Mleko i masło przełóż do garnka i podgrzej do rozpuszczenia.
Krok 2
Mąkę, cukier i drożdże wymieszaj. Dodaj żółtka i ciepłe mleko z masłem.
Krok 3
Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Kruszonka:
Krok 4
Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę i odstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Formowanie drożdżówek:
Krok 5
Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wiśnie umyj i wydryluj.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj cienki wałek, zawiń go tworząc ślimaka i ułóż na blasze.
Krok 7
Każdą drożdżówkę delikatnie rozpłaszcz dłonią i za pomocą dna szklanki zrób wgłębienie.
Krok 8
Jajko roztrzep i posmaruj nim drożdżówki.
Krok 9
Na każdą drożdżówkę posyp kruszonkę i ułóż po 3 wiśnie.
Krok 10
Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 11
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyrośnięte drożdżówki piecz przez około 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz