Może tak drożdżówka z wiśnią do gorącej czekolady mniam

Drożdżówka z wiśnią

Przygotowanie ciasta na drożdżówki z wiśniami i kruszonką: 

Krok 1

Mleko i masło przełóż do garnka i podgrzej do rozpuszczenia.

Krok 2

Mąkę, cukier i drożdże wymieszaj. Dodaj żółtka i ciepłe mleko z masłem.

Krok 3

Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Kruszonka: 

Krok 4

Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę i odstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.

Formowanie drożdżówek: 

Krok 5

Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wiśnie umyj i wydryluj.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj cienki wałek, zawiń go tworząc ślimaka i ułóż na blasze.

Krok 7

Każdą drożdżówkę delikatnie rozpłaszcz dłonią i za pomocą dna szklanki zrób wgłębienie.

Krok 8

Jajko roztrzep i posmaruj nim drożdżówki.

Krok 9

Na każdą drożdżówkę posyp kruszonkę i ułóż po 3 wiśnie.

Krok 10

Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 11

Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyrośnięte drożdżówki piecz przez około 25-30 minut.


Komentarze