Mleczne, kremowe i czekoladowe zarazem to mogą być, mhm, niech pomyślę ... stefanka tortowa a może stefanki tortowe w liczbie mnogiej

 Stefanka tortowa 300g

Składniki

•ciasto:

•1 kg mąki

•20 dkg cukru pudru

•2 łyżeczki sody

•4 całe jajka

•10 dkg masła lub margaryny

•20 dkg miodu

•krem:

•1 litr mleka

•1 szklanka wody

•10 kopiastych łyżek kaszy manny

•400 g masła

•200 g cukru

•4 żółtka

•sok z 2 cytryn

•polewa:

•1 gorzka czekolada

•1 łyżka masła

•2 łyżki mleka

•kokos

Przygotowanie

Ciasto: 

Roztopić masło i miód. 

Na stolnicę przesiać mąkę, sodę dodać cukier puder i jajka razem wymieszać, stopniowo dodać roztopione masło z miodem. 

Zagnieść ciasto. 

Podzielić na 5 równych części, rozwałkować na blaszce i piec po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min. (ja do tych placków używam blaszki bez jednego boku. Ciasto rozwałkowuję od razu na papier pergaminowy, a żeby sobie ułatwić to na ciasto kładę folię spożywczą i wtedy idealnie mam rozwałkowane.)

Krem:

Mleko zagotować. Do miseczki dać mannę, cukier, wodę i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstały grysik wystudzić. 

W misce zmiksować masło, żółtka i stopniowo dodawać grysik. Na koniec dodać sok z cytryn. Krem podzielić na 4 części i przekładać placki.

Polewa:

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i mleko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać ciasto i posypać np. kokosem.

Smacznego


Komentarze