Mleczne, kremowe i czekoladowe zarazem to mogą być, mhm, niech pomyślę ... stefanka tortowa a może stefanki tortowe w liczbie mnogiej
Stefanka tortowa 300g
Składniki
•ciasto:
•1 kg mąki
•20 dkg cukru pudru
•2 łyżeczki sody
•4 całe jajka
•10 dkg masła lub margaryny
•20 dkg miodu
•krem:
•1 litr mleka
•1 szklanka wody
•10 kopiastych łyżek kaszy manny
•400 g masła
•200 g cukru
•4 żółtka
•sok z 2 cytryn
•polewa:
•1 gorzka czekolada
•1 łyżka masła
•2 łyżki mleka
•kokos
Przygotowanie
Ciasto:
Roztopić masło i miód.
Na stolnicę przesiać mąkę, sodę dodać cukier puder i jajka razem wymieszać, stopniowo dodać roztopione masło z miodem.
Zagnieść ciasto.
Podzielić na 5 równych części, rozwałkować na blaszce i piec po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min. (ja do tych placków używam blaszki bez jednego boku. Ciasto rozwałkowuję od razu na papier pergaminowy, a żeby sobie ułatwić to na ciasto kładę folię spożywczą i wtedy idealnie mam rozwałkowane.)
Krem:
Mleko zagotować. Do miseczki dać mannę, cukier, wodę i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstały grysik wystudzić.
W misce zmiksować masło, żółtka i stopniowo dodawać grysik. Na koniec dodać sok z cytryn. Krem podzielić na 4 części i przekładać placki.
Polewa:
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i mleko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać ciasto i posypać np. kokosem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz