Kopytka smak z dzieciństwa

 

Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na kopytka z mojego dzieciństwa.

Kopytka mama robiła nam często jak i również naleśniki z serem.

Bardzo lubiliśmy kopytka, to ja i mój młodszy brat , a naleśniki z serem często nam robił mój starszy brat.

Robił naleśniki z serem wtedy,  kiedy rodziców nie było, a brat nas pilnował.

Na razie zapraszam na przepis na kopytka z notesu mamy.

Składniki na kopytka

650 g ziemniaków

1 jajko

130 g mąki pszennej

trochę mąki do posypania

sól i pieprz

Sposób wykonania kopytek

Ziemniaki obieramy  i gotujemy w osolonej wodzie.

Jeszcze ciepłe ziemniaki od razu przepuszczamy przez praskę, ponieważ gdy będą zimne robią się twardsze i trzeba będzie je zmielić w maszynce.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną, jajko, a także większą szczyptę soli i odrobinkę pieprzu.

Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto gdyby byłoby bardzo klejące, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu.

Do garnka wlewamy wodę lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia.

Po czym formujemy kopytka.

Stolnicę lekko podsypujemy mąką, podzielić ciasto na dwie lub trzy kule.

Z każdej kuli formujemy dłońmi cienkie paski lekko spłaszczamy i za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek na ukośne kawałki w odległości ok. 2-3 cm.

Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy chwilę, ok. 2 – 3 min. od momentu wypłynięcia.

Wyciągamy łyżką cedzakową można   je przelać   zimną wodą  to nie będą się kleić. 

Komentarze