Kopytka smak z dzieciństwa
Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na kopytka
z mojego dzieciństwa.
Kopytka mama robiła nam często jak i również naleśniki z
serem.
Bardzo lubiliśmy kopytka, to ja i mój młodszy brat , a
naleśniki z serem często nam robił mój starszy brat.
Robił naleśniki z serem wtedy, kiedy rodziców nie było, a brat nas pilnował.
Na razie zapraszam na przepis na kopytka z notesu mamy.
Składniki na kopytka
650 g ziemniaków
1 jajko
130 g mąki pszennej
trochę mąki do posypania
sól i pieprz
Sposób wykonania kopytek
Ziemniaki obieramy i
gotujemy w osolonej wodzie.
Jeszcze ciepłe ziemniaki od razu przepuszczamy przez praskę,
ponieważ gdy będą zimne robią się twardsze i trzeba będzie je zmielić w
maszynce.
Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę
pszenną, jajko, a także większą szczyptę soli i odrobinkę pieprzu.
Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto gdyby byłoby bardzo
klejące, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo
wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu.
Do garnka wlewamy wodę lekko solimy i doprowadzamy do
wrzenia.
Po czym formujemy kopytka.
Stolnicę lekko podsypujemy mąką, podzielić ciasto na dwie
lub trzy kule.
Z każdej kuli formujemy dłońmi cienkie paski lekko
spłaszczamy i za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek na ukośne kawałki w
odległości ok. 2-3 cm.
Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy chwilę,
ok. 2 – 3 min. od momentu wypłynięcia.
Wyciągamy łyżką cedzakową można je
przelać zimną wodą to nie będą się kleić.
Komentarze
Prześlij komentarz