Kopytka
SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
1 kg ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
• Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Przełożyć do miski i całkowicie ostudzić.
• Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Połączyć składniki w jednolite ciasto.
• Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałeczek grubości kciuka, obtaczając go w mące.
• Wałek lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.
• Gotować partiami: wkładać na gotującą i osoloną wodę w dużym garnku i gotować przez ok. 3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości.
• W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.
PROPOZYCJA PODANIA
SOS PIECZARKOWY, GULASZ, ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI
WSKAZÓWKI
• Można podawać od razu lub przechować w lodówce i odsmażać w kolejnych dniach. Można tez zamrozić.
• Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków (ostudzonych) lub z ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę poprzedniego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz