Kopytka najsmaczniejsze jedzonko

 Kopytka

SKŁADNIKI/ 4 PORCJE 

1 kg ziemniaków

200 g mąki

1 jajko

1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE 

•  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Przełożyć do miski i całkowicie ostudzić.

•  Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Połączyć składniki w jednolite ciasto.

•  Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałeczek grubości kciuka, obtaczając go w mące.

•  Wałek lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.

•  Gotować partiami: wkładać na gotującą i osoloną wodę w dużym garnku i gotować przez ok. 3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości.

•  W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.

PROPOZYCJA PODANIA 

SOS PIECZARKOWY, GULASZ, ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

WSKAZÓWKI 

•  Można podawać od razu lub przechować w lodówce i odsmażać w kolejnych dniach. Można tez zamrozić.

•  Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków (ostudzonych) lub z ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę poprzedniego dnia.


Komentarze