Chleb
żytni
Witam dzisiaj chcę podzielić się przepisem na super zdrowy i
łatwy do zrobienia chleb żytni.
Przepis jest prosty, no i na pewno taniej zrobić chleb żytni domowym sposobem , a jaka
satysfakcja, że się samemu upiecze taki chleb żytni zapraszam na przepis.
Składniki na chleb żytni
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
550 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka miodu
420 ml letniej wody
1 łyżeczka soli grubo ziarnistej na wierzch chleba żytniego
Sposób wykonania chleba żytniego
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, wlewamy oliwę i
miód.
Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni
ma być letnia.
Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę.
Ciasto wyrabiamy przez około 5 minut.
Formę o wymiarach 11
cm x 32 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą lub po prostu
wykładamy pergaminem, przekładamy do niej wyrobione ciasto.
Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta
chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając.
Formę przykrywamy
ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin, lub do
podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez
20 minut metodą góra-dół, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i
pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika chleb żytni i obkrawamy
boki formy, wyjmujemy chleb żytni i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz