Chleb żytni

 

Witam dzisiaj chcę podzielić się przepisem na super zdrowy i łatwy do zrobienia chleb żytni.

Przepis jest prosty,  no i na pewno taniej  zrobić chleb żytni domowym sposobem , a jaka satysfakcja, że się samemu upiecze taki chleb żytni  zapraszam na przepis.

Składniki na chleb żytni

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant

550 g mąki żytniej typ 720

1 łyżeczka miodu

420 ml letniej wody

1 łyżeczka soli grubo ziarnistej na wierzch chleba żytniego

Sposób wykonania chleba żytniego

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, wlewamy oliwę i miód.

Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni ma być letnia.

Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę.

Ciasto wyrabiamy przez około 5 minut.

Formę  o wymiarach 11 cm x 32 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą lub po prostu wykładamy pergaminem, przekładamy do niej wyrobione ciasto.

Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając.

Formę  przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 20 minut metodą góra-dół, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika chleb żytni i obkrawamy boki formy, wyjmujemy chleb żytni i studzimy na kratce.

Komentarze