Chleb orzeźwienie

 

Witam dziś chleb orzeźwienie czyli po prostu chleb orzeźwienie w postaci pitnej inaczej kwas chlebowy.

Taki chleb orzeźwienie jest naj lepszy w letnie i ciepłe dni .

Zawsze kiedy robię chleb orzeźwienie, a  do nas przychodzą goście muszę się podzielić przepisem na  chleb orzeźwienie.

Ten napój pasuje do wszystkich dań, można łączyć chleb orzeźwienie z naleśnikami z serem, stefanką tortową 300g, kopytkami, drożdżówką z wiśnią, szarlotką, a nawet tortem tradycyjnym zapraszam na przepis.

Składniki na chleb orzeźwienie

0,5 szklanki cukru

30 g drożdży suszonych

50 g rodzynek

Sposób przygotowania chleba orzeźwienie

Pokrój chleb na małe płaskie kawałki.

Połóż chleb na blasze do pieczenia w jednym rzędzie i włóż do piekarnika.

Chleb trzeba trochę wysuszyć, aż utworzy się złocista skórka.

Skórka nie powinna być rozgotowana, w przeciwnym razie kwas czyli chleb orzeźwienie nabierze smaku.

Po 2 dniach kwas, chleb orzeźwienie przecedzić przez gazę lub sito, tak aby całkowicie oddzielić wszystkie grube części usuń fusy. 

Do słoika wsypać pozostały cukier i rodzynki.

Rodzynki należy najpierw dokładnie umyć, zawartość dobrze wymieszać i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu.

Wlej kwas,  chleb orzeźwienie do butelek i bardzo mocno zamknij pokrywki.

Przechowuj kwas chleb orzeźwienie na dzień w lodówce.

Po dniu kwas chleb orzeźwienie można wypić.

Smacznego

Komentarze