Chleb orzeźwienie
Witam dziś chleb orzeźwienie czyli po prostu chleb
orzeźwienie w postaci pitnej inaczej kwas chlebowy.
Taki chleb orzeźwienie jest naj lepszy w letnie i ciepłe dni
.
Zawsze kiedy robię chleb orzeźwienie, a do nas przychodzą goście muszę się podzielić
przepisem na chleb orzeźwienie.
Ten napój pasuje do wszystkich dań, można łączyć chleb orzeźwienie
z naleśnikami z serem, stefanką tortową 300g, kopytkami, drożdżówką z wiśnią,
szarlotką, a nawet tortem tradycyjnym zapraszam na przepis.
Składniki na chleb orzeźwienie
0,5 szklanki cukru
30 g drożdży suszonych
50 g rodzynek
Sposób przygotowania chleba orzeźwienie
Pokrój chleb na małe płaskie kawałki.
Połóż chleb na blasze do pieczenia w jednym rzędzie i włóż
do piekarnika.
Chleb trzeba trochę wysuszyć, aż utworzy się złocista
skórka.
Skórka nie powinna być rozgotowana, w przeciwnym razie kwas
czyli chleb orzeźwienie nabierze smaku.
Po 2 dniach kwas, chleb orzeźwienie przecedzić przez gazę
lub sito, tak aby całkowicie oddzielić wszystkie grube części usuń fusy.
Do słoika wsypać pozostały cukier i rodzynki.
Rodzynki należy najpierw dokładnie umyć, zawartość dobrze
wymieszać i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu.
Wlej kwas, chleb
orzeźwienie do butelek i bardzo mocno zamknij pokrywki.
Przechowuj kwas chleb orzeźwienie na dzień w lodówce.
Po dniu kwas chleb orzeźwienie można wypić.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz