Chleb orzeźwienie
SKŁADNIKI
Mąka pszenna typ 650
300 g
Sól
1,5 łyżeczki
Mąka pszenna razowa
200 g
Aktywnego zakwasu pszennego
150 g
Duże jabłko lub 2 mniejsze
1 szt.
Cydru
300 ml
wyrabianie
Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy zakwas, sól oraz cukier. Jabłko/a obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy krótko, aż cydr będzie letni (lecz nie za gorący), a jabłko trochę zmięknie. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając stopniowo cydry z kawałkami jabłka. Po minimum 6 minutach ręcznego (lub za pomocą miksera) wyrabiania
2. Formę keksówkę o wymiarach 10x22 cm smarujemy łyżką oliwy i obsypujemy płatkami owsianymi/bułką tartą. Przekładamy do formy ciasto, zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 4 godziny.
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto oprószamy z wierzchu mąką. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz