Chleb orzeźwienia a może na orzeźwienie ? Nie wiem, ale smaczny

  Chleb orzeźwienie

SKŁADNIKI 

Mąka pszenna typ 650 

300 g

Sól 

1,5 łyżeczki

Mąka pszenna razowa 

200 g

Aktywnego zakwasu pszennego 

150 g

Duże jabłko lub 2 mniejsze 

1 szt.

Cydru 

300 ml

wyrabianie

  1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy zakwas, sól oraz cukier. Jabłko/a obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy krótko, aż cydr będzie letni (lecz nie za gorący), a jabłko trochę zmięknie. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając stopniowo cydry z kawałkami jabłka. Po minimum 6 minutach ręcznego (lub za pomocą miksera) wyrabiania

  2. 2. Formę keksówkę o wymiarach 10x22 cm smarujemy łyżką oliwy i obsypujemy płatkami owsianymi/bułką tartą. Przekładamy do formy ciasto, zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 4 godziny.

  3. pieczenie

  4. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto oprószamy z wierzchu mąką. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Komentarze