Bułki rumiane na śniadanie są w sam raz, te z Nowej Piekarni z Łukowa są najlepsze

 Bułka rumiana

Składniki

•mąka pszenna poznańska (typ 650) 70 dag

•mleko 400 ml

•Sól 1 łyżeczka

•Cukier 1 łyżeczka

•drożdże świeże 20 gram

•7 łyżek oleju

Przygotowanie

1 Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

2 Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze. Każdą bułkę nacinamy żyletką.

3 Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

4 Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

5 Upieczone bułki studzimy na kratce.

Smacznego!!!


Komentarze