Bułka rumiana
Składniki
•mąka pszenna poznańska (typ 650) 70 dag
•mleko 400 ml
•Sól 1 łyżeczka
•Cukier 1 łyżeczka
•drożdże świeże 20 gram
•7 łyżek oleju
Przygotowanie
1 Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
2 Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze. Każdą bułkę nacinamy żyletką.
3 Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
4 Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
5 Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz