Bułki rumiane dobre na śniadanie

 

Witam chcę się pochwalić przepisem na bułki rumiane, zaczęłam się bawić w wypiekanie różnych bułek rumianych i oto jeden z wielu przepisów.

Składniki ma bułki rumiane

70 dag mąki pszennej typ 650

300 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży 

8 łyżek oleju

1 jajko

1 płaska łyżka soli

1 łyżka cukru

mąka do podsypania

Sposób wykonania bułek rumianych

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy zaczyn.

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną.

Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy jajko, sól i olej, mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk.

Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa lub trzy razy.

Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek lub 12 małych.

Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki.

Przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki rumiane studzimy na kratce.

Komentarze