Bułki rumiane dobre na śniadanie
Witam chcę się pochwalić przepisem na bułki rumiane, zaczęłam
się bawić w wypiekanie różnych bułek rumianych i oto jeden z wielu przepisów.
Składniki ma bułki rumiane
70 dag mąki pszennej typ 650
300 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
8 łyżek oleju
1 jajko
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
mąka do podsypania
Sposób wykonania bułek rumianych
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka
sporządzamy zaczyn.
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż
drożdże urosną.
Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy jajko,
sól i olej, mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko
i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk.
Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód,
dwa lub trzy razy.
Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6
dużych bułek lub 12 małych.
Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki.
Przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do
pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60
minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy
25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki rumiane
studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz