Uwielbiam puszek jabłkowy

   puszek jabłkowy

Składniki:

- CIASTO jajka: 6 sztuk

- mąka pszenna: 1 szklanka

- cukier: 1 szklanka

- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

- MASA JABŁKOWA- jabłka: 1.5 kilograma

- cukier: 0.75 szklanki

- margaryna: 50 gramów

- galaretka cytrynowa: 1 opakowanie

- budyń śmietankowy: 1 opakowanie

- MASA ŚMIETANOWA: 1 opakowanie

- śmietanka kremówka: 500 mililitrów

- fix do bitej śmietany: 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Puszek jabłkowy

1. Białka ubić na sztywno.

dodawać żółtka ubijając

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia połączyć z jajkami,

ciasto wylać do formy( wyłożonej papierem do pieczenia) piec ok 30 min w temp 180

MASA JABŁKOWA

jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać margarynę cukier i galaretkę, oraz budyń rozrobiony w odrobinie wody wymieszać 

MASA ŚMIETANOWA

ubić śmietankę kremówkę z fixami

Ciepłą masę wylać na ciasto biszkoptowe, zostawić do wystygnięcia

na wierzch wyłożyć masę śmietanową posypać kako/cynamonem


Komentarze