puszek jabłkowy
Składniki:
- CIASTO jajka: 6 sztuk
- mąka pszenna: 1 szklanka
- cukier: 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- MASA JABŁKOWA- jabłka: 1.5 kilograma
- cukier: 0.75 szklanki
- margaryna: 50 gramów
- galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
- budyń śmietankowy: 1 opakowanie
- MASA ŚMIETANOWA: 1 opakowanie
- śmietanka kremówka: 500 mililitrów
- fix do bitej śmietany: 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Puszek jabłkowy
1. Białka ubić na sztywno.
dodawać żółtka ubijając
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia połączyć z jajkami,
ciasto wylać do formy( wyłożonej papierem do pieczenia) piec ok 30 min w temp 180
MASA JABŁKOWA
jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać margarynę cukier i galaretkę, oraz budyń rozrobiony w odrobinie wody wymieszać
MASA ŚMIETANOWA
ubić śmietankę kremówkę z fixami
Ciepłą masę wylać na ciasto biszkoptowe, zostawić do wystygnięcia
na wierzch wyłożyć masę śmietanową posypać kako/cynamonem
Komentarze
Prześlij komentarz