tort angielski
OPIS PRZYGOTOWANIA
Owoce sparzyć i odcedzić (powinny być suche), pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach. Biszkopty zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach.
Z jajek i cukru utrzeć kogel-mogel. Cały czas miksując dodać masło, zagęścić mączką biszkoptową. Wrzucić owoce, dolać rum. Dokładnie wymieszać.
Na andrucie rozprowadzić masę (warstwa powinna mieć 1,2 - 1,5 cm grubości). Przykryć drugim waflem. Przycisnąć, żeby się sklepiło (przydatna jest duża deska lub kilka książek).
SKŁADNIKI
10 - jajek
2 szklanki - cukru
3 kostki - masła
2 łyżki - kakao
100 g - daktyli
100 g - moreli
100 g - rodzynek
100 g - fig
200 g - orzechów włoskich
100 g - orzechów laskowych
600 g - mielonych biszkoptów
2 kieliszki - rumu
4 - kwadratowe andruty
Komentarze
Prześlij komentarz