Tort angielski - szybki i smaczny

  tort angielski

OPIS PRZYGOTOWANIA

Owoce sparzyć i odcedzić (powinny być suche), pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach. Biszkopty zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach.

Z jajek i cukru utrzeć kogel-mogel. Cały czas miksując dodać masło, zagęścić mączką biszkoptową. Wrzucić owoce, dolać rum. Dokładnie wymieszać.

Na andrucie rozprowadzić masę (warstwa powinna mieć 1,2 - 1,5 cm grubości). Przykryć drugim waflem. Przycisnąć, żeby się sklepiło (przydatna jest duża deska lub kilka książek).

SKŁADNIKI

10 - jajek

2 szklanki - cukru

3 kostki - masła

2 łyżki - kakao

100 g - daktyli

100 g - moreli

100 g - rodzynek

100 g - fig

200 g - orzechów włoskich

100 g - orzechów laskowych

600 g - mielonych biszkoptów

2 kieliszki - rumu

4 - kwadratowe andruty


Komentarze