ciabata duża
Składniki
•Mąka pszenna chlebowa typ 750 (200g)
•Mąka pszenna tortowa typ 450 (600g)
•Drożdże suszone (2 łyżeczki)
•Woda (600ml)
•Sól (1 łyżeczka)
•Olej lub oliwa (2 łyżki)
Przygotowanie
Przygotowanie zaczynu (podmłody):
W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże (1 łyżeczka).
Wlać do mąki chlebowej (200g).
Garować ok. 12 godz.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Do zaczynu (ok. 400g) wsypać mąki tortowej (przesiać) i dodać soli, wody (400ml) oraz oleju.
Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania.
Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.
Podzielić radełkiem na 6 części.
Wyłożyć na blachę oprószoną mąką (w ciepłym piekarniku) . Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia).
Komentarze
Prześlij komentarz