Słodkie i niebyt ciężkie na żołądek to tylko mogą być babeczki z owocami

babeczka z owocami

SKŁADNIKI

/ 12 SZTUK 

125 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 jajka

1 i 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

OWOCE:

24 czereśniowiśni, bez pestek (lub wiśni, czereśni, malin, jeżyn, małych kawałków truskawek), po 2 do jednej babeczki

60 jagód (po 5 do jednej babeczki) lub borówek

BIAŁA "PIERZYNKA":

250 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej

80 g gotowych małych bez (bezików)

około 100 g owoców: po połowie jagód i czereśniowiśni (lub innych owoców)

PRZYGOTOWANIE 

•  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ubić miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (ok. 5 - 7 minut). Dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do czystej miski, wymieszać.

•  Do ubitego masła dodawać w krótkich odstępach czasu, po łyżce, mąkę z proszkiem, naprzemian z mlekiem, w międzyczasie miksować mikserem na średnich obrotach.

•  Ciasto nałożyć do 12 papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.

•  Do każdej babeczki wcisnąć w środek po dwie czereśniowiśnie (wiśnie, pokrojone czereśnie, maliny, jeżyny lub małe kawałki truskawek) oraz po 5 jagódek (lub borówek). Piec przez ok. 23

minuty.

•  W międzyczasie przygotować białą "pierzynkę": ubić zimną śmietankę kremową na sztywną pianę, wymieszać z pokruszonymi bezami i owocami. Babeczki dobrze ostudzić i udekorować.


Komentarze