babeczka z owocami
SKŁADNIKI
/ 12 SZTUK
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
OWOCE:
24 czereśniowiśni, bez pestek (lub wiśni, czereśni, malin, jeżyn, małych kawałków truskawek), po 2 do jednej babeczki
60 jagód (po 5 do jednej babeczki) lub borówek
BIAŁA "PIERZYNKA":
250 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej
80 g gotowych małych bez (bezików)
około 100 g owoców: po połowie jagód i czereśniowiśni (lub innych owoców)
PRZYGOTOWANIE
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ubić miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (ok. 5 - 7 minut). Dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do czystej miski, wymieszać.
• Do ubitego masła dodawać w krótkich odstępach czasu, po łyżce, mąkę z proszkiem, naprzemian z mlekiem, w międzyczasie miksować mikserem na średnich obrotach.
• Ciasto nałożyć do 12 papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.
• Do każdej babeczki wcisnąć w środek po dwie czereśniowiśnie (wiśnie, pokrojone czereśnie, maliny, jeżyny lub małe kawałki truskawek) oraz po 5 jagódek (lub borówek). Piec przez ok. 23
minuty.
• W międzyczasie przygotować białą "pierzynkę": ubić zimną śmietankę kremową na sztywną pianę, wymieszać z pokruszonymi bezami i owocami. Babeczki dobrze ostudzić i udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz