Seromak przepis na medal

Witam zapraszam na przepis seromak jadłam na święta super sprawa

Składniki

Masa makowa

350 g maku mielonego

1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 łyżki cukru

2 łyżki miodu

50 g migdałów

2 łyżki płatków migdałowych lub łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny

3 białka

Kruche ciasto

300 g mąki pszennej

3 płaskie łyżki cukru pudru

180 g zimnego masła

1 żółtko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa

180 g cukru

80 g masła

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu dwukrotnie zmielonego

4 jajka

60 g budyniu śmietankowego

Polewa czekoladowa

50 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka masła

130 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Wykonanie

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder lub zwykły cukier biały  i proszek do pieczenia. 

Dodajemy także 1 żółtko, zimne masło pokrojone w kostkę.

Ciasto zagniatamy i owijamy folią wstawiamy do lodówki na 30 minut.

kruchy spód do sernika

Wykładamy ciastem spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 18 minut w temperaturze 190 stopni.

Na podpieczony spód od razu nakładamy masę makową, 3 białka ubić z szczyptą soli i dodać do zmielonego maku. 

następnie dodajemy masę serową, do twarogu dodajemy po jednym jajku w sumie 4, a następnie pozostałe składniki z masy serowej.

Sernik pieczemy w temp. 170°C  góra-dół przez około 30 minut, później obniżamy do temp. 140°C i pieczemy przez około 50 minut.

Na spód kładziemy blachę z wodą aby była wilgoć 

Po upieczeniu oblać polewą ze składników.

Komentarze