Seromak przepis na medal
Witam zapraszam na przepis seromak jadłam na święta super sprawa
Składniki
Masa makowa
350 g maku mielonego
1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
50 g migdałów
2 łyżki płatków migdałowych lub łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
3 białka
Kruche ciasto
300 g mąki pszennej
3 płaskie łyżki cukru pudru
180 g zimnego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18 %
Masa serowa
180 g cukru
80 g masła
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu dwukrotnie zmielonego
4 jajka
60 g budyniu śmietankowego
Polewa czekoladowa
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka masła
130 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder lub zwykły cukier biały i proszek do pieczenia.
Dodajemy także 1 żółtko, zimne masło pokrojone w kostkę.
Ciasto zagniatamy i owijamy folią wstawiamy do lodówki na 30 minut.
kruchy spód do sernika
Wykładamy ciastem spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 18 minut w temperaturze 190 stopni.
Na podpieczony spód od razu nakładamy masę makową, 3 białka ubić z szczyptą soli i dodać do zmielonego maku.
następnie dodajemy masę serową, do twarogu dodajemy po jednym jajku w sumie 4, a następnie pozostałe składniki z masy serowej.
Sernik pieczemy w temp. 170°C góra-dół przez około 30 minut, później obniżamy do temp. 140°C i pieczemy przez około 50 minut.
Na spód kładziemy blachę z wodą aby była wilgoć
Po upieczeniu oblać polewą ze składników.
Komentarze
Prześlij komentarz