Puszek jabłkowy 2 

  

Witam mam dla Państwa przepis na puszek jabłkowy, jest równie pyszny jak pierwszy warty polecenia. 

Puszek jabłkowy jest łatwy i szynki do wykonania. 

Ten puszek jabłkowy po prostu rozpuszcza się w buzi. 

Jak przychodzą goście to albo robię puszek jabłkowy albo idę do piekarni i kupię jeszcze  

Keks pakowany 300g ciasta, pączki z bitą śmietaną seromak mamy wtedy super wyżerkę. 

Do obiadu zaś podaję kluski śląskie dla męża mam zawsze drożdżówkę kapuśniaczek pakowana. 

Mąż wręcz przepada za drożdżówkami kapuśniaczkami pakowanymi i dlatego je zawsze kupuję kiedy mam możliwość. 

No ale przejdźmy do rzeczy i zapraszam na przepis na puszek jabłkowy 

Składniki na puszek jabłkowy 

 5 jajek 

1/2 szklanki cukru 

2 łyżki cukru pudru 

80 g mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 Sposób wykonania  

Do miski wbijam 5 jajek, całych. 

Dodaję do tego cukier zwykły i cukier puder. 

Miksuję jaja z cukrem, aż masa będzie kremowa.  

Masa musi być puszysta i jasno kremowa. 

Wtedy dodaję mąkę, proszek i mieszam.  

Jabłka obieram i dzielę na ósemki, a następnie na mniejsze plasterki. 

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wylewam 3/4 masy i układam na niej jabłka. 

Całość przykrywam resztą masy, jaka została w misce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. 

Na koniec posypać cukrem pudrem. 

 

Komentarze