Puszek jabłkowy 2
Witam mam dla Państwa przepis na puszek jabłkowy, jest równie pyszny jak pierwszy warty polecenia.
Puszek jabłkowy jest łatwy i szynki do wykonania.
Ten puszek jabłkowy po prostu rozpuszcza się w buzi.
Jak przychodzą goście to albo robię puszek jabłkowy albo idę do piekarni i kupię jeszcze
Keks pakowany 300g ciasta, pączki z bitą śmietaną seromak mamy wtedy super wyżerkę.
Do obiadu zaś podaję kluski śląskie dla męża mam zawsze drożdżówkę kapuśniaczek pakowana.
Mąż wręcz przepada za drożdżówkami kapuśniaczkami pakowanymi i dlatego je zawsze kupuję kiedy mam możliwość.
No ale przejdźmy do rzeczy i zapraszam na przepis na puszek jabłkowy
Składniki na puszek jabłkowy
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
80 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Do miski wbijam 5 jajek, całych.
Dodaję do tego cukier zwykły i cukier puder.
Miksuję jaja z cukrem, aż masa będzie kremowa.
Masa musi być puszysta i jasno kremowa.
Wtedy dodaję mąkę, proszek i mieszam.
Jabłka obieram i dzielę na ósemki, a następnie na mniejsze plasterki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wylewam 3/4 masy i układam na niej jabłka.
Całość przykrywam resztą masy, jaka została w misce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz