paluch ziołowy
Składniki:
Składniki ciasto:
kostka masła
jajko
około 5 dag /pół kostki drożdży
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
szczypta cukru
Składniki dodatkowe:
pół kostki masła
około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
pół paczki ziół prowansalskich
łyżeczka soli ziołowej
parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyłam ,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
2. Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.
Można dodać jej trochę więcej.
3. Pokroiłam miękkie masło.
4. Wlałam wyrośnięte drożdże.
5. Składniki wymieszałam.
Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.
Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
6. W czasie gdy ciasto rosło ,wymieszałam w miseczce:
masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
7. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
ale nie za bardzo cienko.
Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.
8. Następnie posypałam je startym parmezanem.
9. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układałam na blasze.
Nie trzeba papieru do pieczenia.
10. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.
11. Na koniec składniki z których upiekłam paluchy drożdżowe.
Porady
Zamiast ziół i czosnku, można dodać do paluchów np. kminek. Idealnie pasują do barszczu czerwonego.
Komentarze
Prześlij komentarz