Paluch ziołowy 2
Witam chciałam zaproponować przepis na paluch ziołowy, ponieważ tak mi się skojarzyło jak byłam w restauracji i jako przystawka do dania, które zamawialiśmy dostaliśmy paluch ziołowy właśnie.
Bardzo nam smakował ten paluch ziołowy i postanowiłam zrobić zapraszam na przepis.
Składniki na paluch ziołowy
Składniki ciasto do palucha ziołowego
kostka masła
jajko
około pół kostki drożdży
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
szczypta cukru
Składniki dodatkowe
pół kostki masła
około 5-7 ząbków czosnku
pół paczki ziół prowansalskich
łyżeczka soli ziołowej
parmezan do posypania
Sposób wykonania palucha ziołowego
Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłym mlekiem.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby urosły.
Mąkę wysypać na blat i dodać jajko.
Pokroić miękkie masło.
Wlać wyrośnięte drożdże.
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Wsypać część ziół prowansalskich i soli.
Odstawić na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
Gdy ciasto rośnie wymieszać w miseczce:
masło resztę ziół soli i starte ząbki czosnku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować.
Placki smarować pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową i posypać je startym parmezanem.
Kroić ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, żeby ładnie wyglądały.
Układać na blasze wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku góra dół w 180 stopni smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz