Paluch ziołowy 2  

  

Witam chciałam zaproponować przepis na paluch ziołowy, ponieważ tak mi się skojarzyło jak byłam w restauracji i jako przystawka do dania, które zamawialiśmy dostaliśmy paluch ziołowy właśnie. 

Bardzo nam smakował ten paluch ziołowy i postanowiłam zrobić zapraszam na przepis. 

Składniki na paluch ziołowy 

 Składniki ciasto do palucha ziołowego 

 kostka masła 

jajko 

około pół kostki drożdży 

2 szklanki mąki 

pół szklanki mleka 

szczypta cukru 

 Składniki dodatkowe 

 pół kostki masła 

około 5-7 ząbków czosnku 

pół paczki ziół prowansalskich 

łyżeczka soli ziołowej 

parmezan do posypania 

 Sposób wykonania palucha ziołowego 

 Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłym mlekiem. 

Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby urosły. 

Mąkę wysypać na blat i dodać jajko. 

Pokroić miękkie masło. 

Wlać wyrośnięte drożdże. 

Wszystkie składniki wymieszać razem. 

Wsypać część ziół prowansalskich i soli. 

Odstawić na około 15 minut aby ciasto wyrosło. 

Gdy ciasto rośnie wymieszać w miseczce: 

masło resztę ziół soli i starte ząbki czosnku. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować. 

Placki smarować pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową i posypać je startym parmezanem. 

Kroić ciasto na cienkie paseczki. 

Można je zwinąć z obu stron, żeby ładnie  wyglądały. 

Układać na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku góra dół w 180 stopni smacznego. 

Komentarze