Pączki z bitą śmietaną 2 

  

Witam chcę podzielić się przepisem na pączki z bitą śmietaną   zapraszam. 

 Składniki na pączki z bitą śmietaną 

 25 g drożdży świeżych 

60 g cukru  

500 g mąki pszennej 

185 ml mleka 

1 jajko 

3 żółtka 

szczypta soli 

37 g roztopionego masła 

kieliszek wódki lub spirytusu 

tłuszcz do smażenia smalec lub olej 

lukier, polewa czekoladowa i garść różnych orzechów 

300 ml śmietany 36% i 2 łyżki cukru pudru 

Sposób wykonania pączków z bitą śmietaną 

 Pokruszone drożdże utrzeć w misce z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki wlać 120 ml mleka podgrzanego do ok 40 stopni.  

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, aż drożdże się spienią. 

Resztę mąki przesiać dodać sól i wymieszać.  

Jajko, żółtka i cukier utrzeć na puszystą, jasną masę.  

Do mąki wlać drożdże i ubite jajka.  

Wymieszać drewnianą szpatułką i wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka, roztopione masło oraz alkohol.  

Można wyrabiać mikserem lub dłońmi. 

Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.  

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 2 cm.  

Przykryć i zostawić na ok 15 – 20 min.  

Szklanką wykrawać kółeczka. 

Krążki z ciasta ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.  

W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C.  

Posiekać orzeszki i przygotować lukier. 

 Pączki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem.  

Smażyć na rumiano po ok minutę na stronę. 

Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papier kuchenny. 

 Jeszcze ciepłe pączki zanurzać jedną stroną w lukrze i obsypać orzeszkami.  

Po usmażeniu i polukrowaniu wszystkich pączków przygotować polewę czekoladową. 

Odstawić do całkowitego stężenia czekolady.  

Przed podaniem przekroić pączki w poprzek na pół.  

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.  

Pączki przełożyć bitą śmietaną.  

Z wierzchu ozdobić czekoladą. 

Komentarze