Pączki z bitą śmietaną 2
Witam chcę podzielić się przepisem na pączki z bitą śmietaną zapraszam.
Składniki na pączki z bitą śmietaną
25 g drożdży świeżych
60 g cukru
500 g mąki pszennej
185 ml mleka
1 jajko
3 żółtka
szczypta soli
37 g roztopionego masła
kieliszek wódki lub spirytusu
tłuszcz do smażenia smalec lub olej
lukier, polewa czekoladowa i garść różnych orzechów
300 ml śmietany 36% i 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania pączków z bitą śmietaną
Pokruszone drożdże utrzeć w misce z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki wlać 120 ml mleka podgrzanego do ok 40 stopni.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, aż drożdże się spienią.
Resztę mąki przesiać dodać sól i wymieszać.
Jajko, żółtka i cukier utrzeć na puszystą, jasną masę.
Do mąki wlać drożdże i ubite jajka.
Wymieszać drewnianą szpatułką i wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka, roztopione masło oraz alkohol.
Można wyrabiać mikserem lub dłońmi.
Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 2 cm.
Przykryć i zostawić na ok 15 – 20 min.
Szklanką wykrawać kółeczka.
Krążki z ciasta ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C.
Posiekać orzeszki i przygotować lukier.
Pączki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem.
Smażyć na rumiano po ok minutę na stronę.
Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papier kuchenny.
Jeszcze ciepłe pączki zanurzać jedną stroną w lukrze i obsypać orzeszkami.
Po usmażeniu i polukrowaniu wszystkich pączków przygotować polewę czekoladową.
Odstawić do całkowitego stężenia czekolady.
Przed podaniem przekroić pączki w poprzek na pół.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Pączki przełożyć bitą śmietaną.
Z wierzchu ozdobić czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz