drożdżówka z serem pakowana
SKŁADNIKI
/ 24 SZTUKI
CIASTO
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki (190 ml) mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko + 2 żółtka (lub 2 jajka)
1/2 szklanki (120 g) cukru
70 g masła
NADZIENIE
500 g twarogu
1 jajko
1 cukier wanilinowy
80 g cukru pudru
40 g masła
LUKIER
sok z 1/3 cytryny
ok. 2/3 szklanki cukru pudru
ORAZ
jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
• Drożdże, jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać (ma być letnie, ciepłe).
• Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać 1/3 ilości mleka oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
• Jajko i żółtka zmiksować z resztą mleka. Połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem.
• Całość dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.
• Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
NADZIENIE
• Twaróg włożyć do miski, dodać jajko, cukier wanilinowy, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
FORMOWANIE I PIECZENIE
• Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 4 części i z każdej uformować kulkę. Następnie kolejno rozwałkowywać je na prostokąty ok. 20 x 25 cm.
• Na każdym placku rozsmarować 1/4 ilości nadzienia. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową ciasta (jak widać na poniższych zdjęciach). Każdy pasek ciasta pokroić w poprzek na 6 kawałków, zakręcić je i odłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem ok. 3 cm odstępów.
• Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
• Pierwszą blachę drożdżówek wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
• Po upieczeniu i przestudzeniu udekorować lukrem: podgrzać sok z cytryny, odstawić z ognia, dodać cukier puder i wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz