Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię drożdżówkę z serem również pakowaną

 drożdżówka z serem pakowana

SKŁADNIKI

/ 24 SZTUKI 

CIASTO

500 g mąki pszennej

3/4 szklanki (190 ml) mleka

50 g świeżych drożdży

1 jajko + 2 żółtka (lub 2 jajka)

1/2 szklanki (120 g) cukru

70 g masła

NADZIENIE

500 g twarogu

1 jajko

1 cukier wanilinowy

80 g cukru pudru

40 g masła

LUKIER

sok z 1/3 cytryny

ok. 2/3 szklanki cukru pudru

ORAZ

jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE 

CIASTO

•  Drożdże, jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać (ma być letnie, ciepłe).

•  Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać 1/3 ilości mleka oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

•  Jajko i żółtka zmiksować z resztą mleka. Połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem.

•  Całość dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.

•  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

NADZIENIE

•  Twaróg włożyć do miski, dodać jajko, cukier wanilinowy, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.

FORMOWANIE I PIECZENIE

•  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 4 części i z każdej uformować kulkę. Następnie kolejno rozwałkowywać je na prostokąty ok. 20 x 25 cm.

•  Na każdym placku rozsmarować 1/4 ilości nadzienia. Złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową ciasta (jak widać na poniższych zdjęciach). Każdy pasek ciasta pokroić w poprzek na 6 kawałków, zakręcić je i odłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem ok. 3 cm odstępów.

•  Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

•  Pierwszą blachę drożdżówek wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 20 minut.

•  Po upieczeniu i przestudzeniu udekorować lukrem: podgrzać sok z cytryny, odstawić z ognia, dodać cukier puder i wymieszać.


Komentarze