Najbardziej znany chleb baltonowski

 chleb baltonowski z makiem

Składniki:

- 350 g mąki pszennej razowej

- 150 g mąki pszennej tortowej

- 25 g świeżych drożdży

- 400 ml letniej wody

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka maku

Sposób przygotowania:

1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier.

2. W dużej misce umieścić obie mąki, sól i mak. Wlać wodę z drożdżami i cukrem, wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić na 15 minut, aby delikatnie urosło.

4. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut. 

Studzić na kratce.


Komentarze