chleb baltonowski z makiem
Składniki:
- 350 g mąki pszennej razowej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 400 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka maku
Sposób przygotowania:
1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier.
2. W dużej misce umieścić obie mąki, sól i mak. Wlać wodę z drożdżami i cukrem, wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić na 15 minut, aby delikatnie urosło.
4. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz