pączek kwadrat
SKŁADNIKI
3/4 SZKLANKI CIEPŁEJ WODY
1/4 SZKLANKI CUKRU
2 1/4 ŁYŻECZKA SUSZONYCH DROŻDŻY LUB 1 TOREBECZKA
1 JAJKO
1/2 SZKLANKI MLEKA
3 1/2 SZKLANKI MĄKI
1/2 ŁYŻECZKA SOLI
2 ŁYŻKI MIĘKKIEGO MASŁA ŚMIETANKOWEGO
CUKIER PUDER DO DEKORACJI
OLEJ ROŚLINNY DO SMAŻENIA
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W małej misce połącz wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na około 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć i się pienić.
Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko, mleko i dobrze wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj masę drożdżową i masło. Używając haka do ciasta, dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe, jeśli odchodzi od brzegów miski.
Wyjmij ciasto z miksera i umieść je w misce posmarowanej olejem. Przykryj go czystym wilgotnym ręcznikiem lub plastikową folią i pozwól mu wyrosnąć, aż do podwojenia objętości. Potrwa to od 1 do 2 godzin.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój ciasto na długie paski, a następnie potnij paski na kwadraty.
Wlej do wysokości 6-7 cm olej do głębokiej patelni i rozgrzej do temperatury 180°C. Jeśli nie masz termometru, zrób próbę. Wrzuć na olej kawalątek ciasta. Jeśli wypłynie na powierzchnię i zacznie się ładnie rumienić, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Smażyć po 5-6 pączków jednocześnie, do zrumienienia z obu stron.
Przenieś pączki do dużej miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Pączki posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz