Kwadratowy pączek równie smaczny jak okrągły, lecz oko cieszy

pączek kwadrat

SKŁADNIKI

3/4 SZKLANKI CIEPŁEJ WODY

1/4 SZKLANKI CUKRU

2 1/4 ŁYŻECZKA SUSZONYCH DROŻDŻY LUB 1 TOREBECZKA

1 JAJKO

1/2 SZKLANKI MLEKA

3 1/2 SZKLANKI MĄKI

1/2 ŁYŻECZKA SOLI

2 ŁYŻKI MIĘKKIEGO MASŁA ŚMIETANKOWEGO

CUKIER PUDER DO DEKORACJI

OLEJ ROŚLINNY DO SMAŻENIA

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W małej misce połącz wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na około 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć i się pienić. 

Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko, mleko i dobrze wymieszaj. 

Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj masę drożdżową i masło. Używając haka do ciasta, dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe, jeśli odchodzi od brzegów miski. 

Wyjmij ciasto z miksera i umieść je w misce posmarowanej olejem. Przykryj go czystym wilgotnym ręcznikiem lub plastikową folią i pozwól mu wyrosnąć, aż do podwojenia objętości. Potrwa to od 1 do 2 godzin.  

Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój ciasto na długie paski, a następnie potnij paski na kwadraty.  

Wlej do wysokości 6-7 cm olej do głębokiej patelni i rozgrzej do temperatury 180°C. Jeśli nie masz termometru, zrób próbę. Wrzuć na olej kawalątek ciasta. Jeśli wypłynie na powierzchnię i zacznie się ładnie rumienić, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Smażyć po 5-6 pączków jednocześnie, do zrumienienia z obu stron.  

Przenieś pączki do dużej miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Pączki posyp cukrem pudrem. 


Komentarze