Jeden z najlepszych chlebów to chleb z kminkiem, zapraszam do spróbowania

 chleb z kminkiem

Składniki

400 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam 350 g) 

360 ml ciepłej wody 

75 g mąki razowej żytniej (ja dałam 120) 

1 łyżeczka soli 

2 łyżki kminku 

4g suchych drożdży 

Instrukcje 

Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min. 

Dosypujemy sól, drożdże i kminek. 

Wyrabiamy ciasto ok 10 min. 

Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały. 

Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki. 

Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią. 

Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość (ok. 3 krotnie) 

Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego wysypanego mąką. 

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie wyschło. 

Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał. 

Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku.


Komentarze