chleb z kminkiem
Składniki
400 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam 350 g)
360 ml ciepłej wody
75 g mąki razowej żytniej (ja dałam 120)
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku
4g suchych drożdży
Instrukcje
Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min.
Dosypujemy sól, drożdże i kminek.
Wyrabiamy ciasto ok 10 min.
Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki.
Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią.
Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość (ok. 3 krotnie)
Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego wysypanego mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie wyschło.
Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.
Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku.
Komentarze
Prześlij komentarz