Drożdżówka kapuśniaczek pakowana dobra do barszczu czerwonego

 drożdżówka kapuśniaczek pakowana

Składniki:

Na ok. 30 sztuk.

Ciasto:

500 g mąki

250 ml ciepłego mleka

15 g świeżych drożdży

2 małe jajka

1 1/2 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki cukru

50 g stopionego masła 

Farsz:

500 g kapusty kiszonej

300 g pieczarek

2 średnie cebule

2 łyżki oleju 

szczypta cukru

4 liście laurowe

4 ziela angielskie 

1 łyżka majeranku

1/2 łyżki tymianku

sól (do smaku)

świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Dodatkowo:

1 małe jajko (do posmarowania)

czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2. Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie.


Komentarze