Bardzo lubię brzoskwinie, ale dzisiaj przypomniał mi się smak sernika z brzoskwiniami, to dopiero cudo

sernik brzoskwiniowy

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE

350 g mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła (zimnego)

3 żółtka

MASA SEROWA

1 kg twarogu sernikowego

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

2/3 szklanki cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

2 jajka

BRZOSKWINIE I BEZA

1 puszka 800 g brzoskwiń w syropie

3 białka

1/3 szklanki cukru

ORAZ

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE 

CIASTO KRUCHE

•  Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać palcami lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.

•  Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedno żółtko lub odrobinę zimnej wody do połączenia składników).

•  Ciasto podzielić na 2 części, jedną schować do lodówki a drugą do zamrażarki.

MASA SEROWA

•  Twaróg sernikowy zmiksować na jednolitą masę z cukrem, aromatem oraz jajkami. Następnie dodać proszki budyniowe i ponownie dokładnie zmiksować.

BRZOSKWINIE I BEZA

•  Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki.

•  W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka. Następnie wciąż ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Potem ubijać jeszcze 2 - 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

PIECZENIE

•  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm.

•  Wyjąć 1 część ciasta z lodówki, pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy.

•  Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć 2 część ciasta (z zamrażarki).

•  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Jeśli pieczemy w większej niż podana blaszka, czas pieczenia można skrócić do ok. 45 minut.

•  Ostudzić, posypać przez sitko cukrem pudrem.


Komentarze