Bardzo lubię brzoskwinie, ale dzisiaj przypomniał mi się smak sernika z brzoskwiniami, to dopiero cudo
sernik brzoskwiniowy
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła (zimnego)
3 żółtka
MASA SEROWA
1 kg twarogu sernikowego
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
2/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2 jajka
BRZOSKWINIE I BEZA
1 puszka 800 g brzoskwiń w syropie
3 białka
1/3 szklanki cukru
ORAZ
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
• Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać palcami lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.
• Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedno żółtko lub odrobinę zimnej wody do połączenia składników).
• Ciasto podzielić na 2 części, jedną schować do lodówki a drugą do zamrażarki.
MASA SEROWA
• Twaróg sernikowy zmiksować na jednolitą masę z cukrem, aromatem oraz jajkami. Następnie dodać proszki budyniowe i ponownie dokładnie zmiksować.
BRZOSKWINIE I BEZA
• Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki.
• W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka. Następnie wciąż ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Potem ubijać jeszcze 2 - 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
PIECZENIE
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm.
• Wyjąć 1 część ciasta z lodówki, pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy.
• Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć 2 część ciasta (z zamrażarki).
• Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Jeśli pieczemy w większej niż podana blaszka, czas pieczenia można skrócić do ok. 45 minut.
• Ostudzić, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz