Chleb baltonowski z makiem


Witam zapraszam na przepis jest to super szybkie wykonanie chleba baltonowskiego z makiem.

Chleb baltonowski z makiem jest smaczny i lepszy niż kupowany w piekarni zapraszam na przepis.

Składniki na chleb baltonowski z makiem


Zaczyn drożdżowy

300 g mąki pszennej typu 750

240 ml ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

Zaczyn 1

150 g zakwasu żytniego

150 g mąki żytniej typu 720

150 ml ciepłej wody

Zaczyn2

150 g zakwasu pszennego 

150 g mąki żytniej typu 720

150 ml ciepłej wody

Ciasto na chleb baltonowski z makiem

600 g mąki pszennej typu 750

400 g mąki żytniej typu 720

500 ml ciepłej wody

niecała łyżka stołowa soli kuchennej

1 łyżeczka cukru

100 - 200 g dodatków typu ziarna słonecznika, ziarna dyni, siemię lniane i mak do posypania

przepisy na zakwasy wzięłam z internetu.

Sposób przygotowania

Pierwszego dnia wieczorem, przygotowujemy 3 miski. 

Do pierwszej przesiewamy 300 g mąki pszennej typu 750 lub 600.

Następnie wkruszamy świeże drożdże do mąki i wlewamy pomału ciepłą wodę mieszamy najlepiej drewnianą łyżką zaczyn ma być jak  gęsta śmietana. 

Przykrywamy miskę i odstawiamy na całą noc.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę żytnią typu 720.

Następnie odmierzamy 150 g zakwasu żytniego i 150 ml ciepłej wody wszystko mieszamy energicznym ruchem powstanie konsystęcia gęstej śmietany, przykrywamy i odstawiamy na noc.

W trzeciej misce robimy wszystko identycznie jak w drugiej, tyle że wlewamy zakwas pszenny.

Następnego dnia rano, łączymy wszystkie 3 zaczyny ze sobą.

Przelewamy do blaszek i posypujemy makiem, około 3 blaszki, piec w piekarniku rozgrzanym w 230 stopni góra dół przez 40-50 minut co jakiś czas spryskać wodą.

Suszyć na kratce.

Komentarze