Chleb baltonowski z makiem
Witam zapraszam na przepis jest to super szybkie wykonanie chleba baltonowskiego z makiem.
Chleb baltonowski z makiem jest smaczny i lepszy niż kupowany w piekarni zapraszam na przepis.
Składniki na chleb baltonowski z makiem
Zaczyn drożdżowy
300 g mąki pszennej typu 750
240 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
Zaczyn 1
150 g zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej typu 720
150 ml ciepłej wody
Zaczyn2
150 g zakwasu pszennego
150 g mąki żytniej typu 720
150 ml ciepłej wody
Ciasto na chleb baltonowski z makiem
600 g mąki pszennej typu 750
400 g mąki żytniej typu 720
500 ml ciepłej wody
niecała łyżka stołowa soli kuchennej
1 łyżeczka cukru
100 - 200 g dodatków typu ziarna słonecznika, ziarna dyni, siemię lniane i mak do posypania
przepisy na zakwasy wzięłam z internetu.
Sposób przygotowania
Pierwszego dnia wieczorem, przygotowujemy 3 miski.
Do pierwszej przesiewamy 300 g mąki pszennej typu 750 lub 600.
Następnie wkruszamy świeże drożdże do mąki i wlewamy pomału ciepłą wodę mieszamy najlepiej drewnianą łyżką zaczyn ma być jak gęsta śmietana.
Przykrywamy miskę i odstawiamy na całą noc.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę żytnią typu 720.
Następnie odmierzamy 150 g zakwasu żytniego i 150 ml ciepłej wody wszystko mieszamy energicznym ruchem powstanie konsystęcia gęstej śmietany, przykrywamy i odstawiamy na noc.
W trzeciej misce robimy wszystko identycznie jak w drugiej, tyle że wlewamy zakwas pszenny.
Następnego dnia rano, łączymy wszystkie 3 zaczyny ze sobą.
Przelewamy do blaszek i posypujemy makiem, około 3 blaszki, piec w piekarniku rozgrzanym w 230 stopni góra dół przez 40-50 minut co jakiś czas spryskać wodą.
Suszyć na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz