Tort angielski 


Witam ostatnio byłam na balu karnawałowym i licytowano tam tort angielski ył pyszny zapraszam na przepis

Składniki

Biszkopt I

5 jajek

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto II

3 jajka

150 g mielonych migdałów

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

250 g serka mascarpone

250 g śmietanki słodkiej 30%

2 łyżki cukru pudru

Dodatki

150 ml espresso

kolorowy lukier do ozdoby

Sposób wykonania

Wykonanie

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. 

Gdy piana jest sztywna, dodajemy po żółtku i po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. 

Masę delikatnie mieszamy. 

Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. 

Ciasto pieczemy przez 25 minut w 180ºC, studzimy w otwartym piekarniku.

Drugie ciasto. 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, przelewamy do tej        samej formy, w której wcześniej piekł się biszkopt. 

Pieczemy również około 25 minut w 180ºC.

wystudzone ciasta przekrajamy na połowę 

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. 

Każdy blat ciasta nasączamy espresso i przekładamy kremem, ciasto migdałowe umieścić w środku. 

Pozostałym kremem wyrównać brzegi i ozdabiamy ciasto lukrem. 

Lukier plastyczny można doskonale formować, warto więc ulepić ozdoby własnoręcznie.

Komentarze