Tort angielski
Witam ostatnio byłam na balu karnawałowym i licytowano tam tort angielski ył pyszny zapraszam na przepis
Składniki
Biszkopt I
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
3 jajka
150 g mielonych migdałów
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki słodkiej 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatki
150 ml espresso
kolorowy lukier do ozdoby
Sposób wykonania
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier.
Gdy piana jest sztywna, dodajemy po żółtku i po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę delikatnie mieszamy.
Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą.
Ciasto pieczemy przez 25 minut w 180ºC, studzimy w otwartym piekarniku.
Drugie ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, przelewamy do tej samej formy, w której wcześniej piekł się biszkopt.
Pieczemy również około 25 minut w 180ºC.
wystudzone ciasta przekrajamy na połowę
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone.
Każdy blat ciasta nasączamy espresso i przekładamy kremem, ciasto migdałowe umieścić w środku.
Pozostałym kremem wyrównać brzegi i ozdabiamy ciasto lukrem.
Lukier plastyczny można doskonale formować, warto więc ulepić ozdoby własnoręcznie.
Komentarze
Prześlij komentarz