Sernik z brzoskwiniami
Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na sernik
z brzoskwiniami zawsze na święta robi sernik z brzoskwiniami moja córka i znika
jako pierwszy zapraszam.
Ciasto
450 g mąki pszennej
250 g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
190 g cukru
3 jajka
1 Cukier wanilinowy 8 g
1 Budyń waniliowy
1 kg twarogu naj lepiej mielonego dwukrotnie
1 puszka brzoskwiń
5 białek
3⁄4 szklanki cukru
Przygotowanie sernika z brzoskwiniami
Zagnieć dokładnie wszystkie składniki na ciasto, następnie
podzielić je na dwie części.
Każdą z tych części ciasta owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce lub w zamrażarce.
W czasie kiedy ciasto będzie się chłodzić, brzoskwinie
odsączyć z soku i pokroić w kostkę.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie
dodawać kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
Na koniec wsypać budyń i twaróg, po czym wszystko wymieszać
na jednolitą masę.
Formę o wymiarach 25 x 38 cm wysmarować masłem, a dno i boki
do wysokości ok. 1 cm oprószyć bułką tartą.
Na przygotowaną blachę zetrzeć równomiernie na tarce o
grubych oczkach jedną część schłodzonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190° i podpiec przez
około 20 minut do zrumienienia się ciasta.
Na upieczony i przestudzony spód wyłożyć masą serową, a następnie ułożyć na niej
kawałki brzoskwiń, lekko je dociskając.
Ubić na sztywno pianę z białek, na koniec stopniowo dodawać
cukier.
Rozłożyć równomiernie na owocach, na wierzch zetrzeć drugą
warstwę ciasta.
Piec w 180°C przez około godzinę, do uzyskania złotego
koloru
Komentarze
Prześlij komentarz