Sernik z brzoskwiniami

 

Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na sernik z brzoskwiniami zawsze na święta robi sernik z brzoskwiniami moja córka i znika jako pierwszy zapraszam.

 Składniki na sernik z brzoskwiniami

Ciasto

450 g mąki pszennej

250 g masła

5 żółtek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka Proszku do pieczenia

 Masa twarogowa

120 g miękkiego masła 

190 g cukru

3 jajka

1 Cukier wanilinowy 8 g

1 Budyń waniliowy

1 kg twarogu naj lepiej mielonego dwukrotnie

 Dodatkowo

1 puszka brzoskwiń

5 białek

3⁄4 szklanki cukru

Przygotowanie sernika z brzoskwiniami

Zagnieć dokładnie wszystkie składniki na ciasto, następnie podzielić je na dwie części.

Każdą z tych części ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce lub w zamrażarce.

W czasie kiedy ciasto będzie się chłodzić, brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.

Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawać kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.

Na koniec wsypać budyń i twaróg, po czym wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Formę o wymiarach 25 x 38 cm wysmarować masłem, a dno i boki do wysokości ok. 1 cm oprószyć bułką tartą.

Na przygotowaną blachę zetrzeć równomiernie na tarce o grubych oczkach jedną część schłodzonego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190° i podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się ciasta.

Na upieczony i przestudzony spód wyłożyć  masą serową, a następnie ułożyć na niej kawałki brzoskwiń, lekko je dociskając.

Ubić na sztywno pianę z białek, na koniec stopniowo dodawać cukier.

Rozłożyć równomiernie na owocach, na wierzch zetrzeć drugą warstwę ciasta.

Piec w 180°C przez około godzinę, do uzyskania złotego koloru

Komentarze