Babeczka z owocami
Witam mam kolejny nietypowy przepis na święta, a może i nie
na święta są to babeczki z owocami zapraszam.
Składniki na babeczki z owocami
Ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 kostki schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
3 żółtka
masło do posmarowania foremek
Nadzienie
100g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 250-300g mieszanych owoców, mogą być świeże, z puszki,
z syropu, kandyzowane, mandarynki, kandyzowane wiśnie jakie kto lubi
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii, możemy dodać drugą łyżeczkę cukru
wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki jasnej galaretki w proszku
Sposób wykonania babeczek z owocami
Wymieszać mąkę i cukier puder, dodać posiekane masło i przez
chwilę rozcierać palcami.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię
spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto zagnieść 2-3 razy i podsypując mąką,
rozwałkować na grubość około 4mm, wycinać z niego okręgi można wycinać szklanką
i wykładać posmarowane masłem foremki na babeczki.
Babeczki piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez
około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia,
ostrożnie wyjąć upieczone ciasto.
Nadzienie
Galaretkę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się
rozpuści ostudzić.
Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 3 łyżkami wody, odstawić
na 15 minut, aby napęczniała.
Serek mascarpone wymieszać mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią i dodać do serka, wymieszać mikserem na
niskich obrotach.
Żelatynę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się
rozpuści.
Powoli wlewać ją do śmietany z serkiem, ciągle mieszając
mikserem na średnich obrotach.
Gotowym kremem równomiernie napełnić babeczki.
Na wierzchu poukładać drobne owoce i polać odrobiną
tężejącej galaretki i mamy babeczki z owocami.
Babeczki z owocami odstawić, aż galaretka stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz