pierogi z serem
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)
• 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
• 1 żółtko
• 3 łyżki cukru
• 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
• 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
• 1 jajko
• ok. 3/4 szklanki wody
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka soli
Wykonanie
1. Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.
2. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
4. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.
5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
6. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz