Właściwie deser a nie deser ... podpowiem pierogi z serem

 pierogi z serem

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

• 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie

• 1 żółtko

• 3 łyżki cukru

• 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

• 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania

• 1 jajko

• ok. 3/4 szklanki wody

• 1 łyżka masła

• 1 łyżeczka soli

Wykonanie

1. Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.

2. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

4. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

6. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.


Komentarze