Składniki na 10 sztuk:
375 g mąki pszennej chlebowej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
125 ml mleka
180 ml puree z dyni (3/4 szklanki)*
45 g masła, roztopionego
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.
Przygotować płaską blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule i ułożyć na blaszce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 45 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i suto posypać pestkami dyni.
Bułki dyniowe piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 23 minuty. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Ponadto:
1 jajko, do posmarowania bułek
pestki dyni, do posypania
Komentarze
Prześlij komentarz