Pyzy ziemniaczane z soczewicą
Składniki
•Ciasto:
•2szkl. ugotowanych ziemniaków
•1 jajko
•mąka ziemniaczana
•szczypta soli
•Farsz:
•0,5szkl suchej soczewicy
•płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
•sól, pieprz
•szczypta majeranku
•szczypta słodkiej papryki w proszku
•1 cebula
•1 łyżka bułki tartej
•olej do smażenia
Składniki
•Ciasto:
•2szkl. ugotowanych ziemniaków
•1 jajko
•mąka ziemniaczana
•szczypta soli
•Farsz:
•0,5szkl suchej soczewicy
•płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
•sól, pieprz
•szczypta majeranku
•szczypta słodkiej papryki w proszku
•1 cebula
•1 łyżka bułki tartej
•olej do smażenia
Przygotowanie
1
Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam w maszynce do mięsa. Rozłożyłam je równomiernie w misce i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych, a w puste miejsce nasypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła jedną linię z ziemniakami. Dodałam szczyptę soli i jajko i zagniotłam ciasto. Suchą soczewicę wsypałam do garnka i zalałam ok. 1,5 szklanki zimnej wody. Lekko ją posoliłam i zagotowałam. Wtedy dodałam koncentrat pomidorowy i gotowałam soczewicę do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do wystygnięcia. Nie odcedzałam jej bo w trakcie gotowania wciągnęła cały płyn. Cebulę obrałam i posiekałam. Zeszkliłam ją na łyżce oleju i przyprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy. Pyzy odkładałam na deskę obsypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam pyzy. Pyzy gotowałam ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, ale to zależy od ich wielkości. Pyzy wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek. Podałam je z podsmażoną cebulka i skwarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz