Pyzy ziemniaczane z soczewicą - alternatywa dla wegan

Pyzy ziemniaczane z soczewicą

Składniki

•Ciasto:

•2szkl. ugotowanych ziemniaków

•1 jajko

•mąka ziemniaczana

•szczypta soli

•Farsz:

•0,5szkl suchej soczewicy

•płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego

•sól, pieprz

•szczypta majeranku

•szczypta słodkiej papryki w proszku

•1 cebula

•1 łyżka bułki tartej

•olej do smażenia

Składniki

•Ciasto:

•2szkl. ugotowanych ziemniaków

•1 jajko

•mąka ziemniaczana

•szczypta soli

•Farsz:

•0,5szkl suchej soczewicy

•płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego

•sól, pieprz

•szczypta majeranku

•szczypta słodkiej papryki w proszku

•1 cebula

•1 łyżka bułki tartej

•olej do smażenia

Przygotowanie

1

Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam w maszynce do mięsa. Rozłożyłam je równomiernie w misce i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych, a w puste miejsce nasypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła jedną linię z ziemniakami. Dodałam szczyptę soli i jajko i zagniotłam ciasto. Suchą soczewicę wsypałam do garnka i zalałam ok. 1,5 szklanki zimnej wody. Lekko ją posoliłam i zagotowałam. Wtedy dodałam koncentrat pomidorowy i gotowałam soczewicę do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do wystygnięcia. Nie odcedzałam jej bo w trakcie gotowania wciągnęła cały płyn. Cebulę obrałam i posiekałam. Zeszkliłam ją na łyżce oleju i przyprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy. Pyzy odkładałam na deskę obsypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam pyzy. Pyzy gotowałam ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, ale to zależy od ich wielkości. Pyzy wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek. Podałam je z podsmażoną cebulka i skwarkami.

Komentarze