Pyszny chlebek z dodatkiem śliwki i miodu do dżemu najlepszy

 chleb na miodzie i ze śliwką

Składniki:

400 gramów mąki orkiszowej + około 2 łyżki do podsypania

7 gramów suchych drożdży lub 30 gramów świezych

3 łyżki oleju

1 i 1/3 szklanki ciepłej wody

2 garście suszonych śliwek

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki miodu

2 łyżki ortębów orkiszowych lub innych do posypania chleba

2 łyżki mleka lub wody do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać z drożdżami suchymi, solą, dodać olej, stopniowo wodę i śliwki zagniatając elastyczne ciasto.

Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).

Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem lub wodą, posypać otrębami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć pszennej pełnoziarnistej.


Komentarze