Paluch czosnkowy super przekąska

 

Witam chciałam przedstawić przepis na paluch czosnkowy jest o fantastyczna przekąska na wiele imprez i dla wszystkich no bo tak, syn poszedł do kolegów na mecz zrobiłam paluchy czosnkowe, córka wybrała się na pogaduchy do koleżanki no i co robiłam pluchy czosnkowe, robię je także dla siebie ponieważ są bardzo dobre zapraszam na przepis.

Składniki na paluchy czosnkowe

400 g mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

1 szklanka letniego mleka

30 g rozpuszczonego masła

nadzienie czosnkowe

70 g miękkiego masła

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Masło przełożyć do miseczki, wymieszać z posiekaną pietruszką i przeciśniętym czosnkiem.

Sposób wykonania

Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i połowy porcji mleka zrobić zaczyn.

Poczekać, aż podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok. półtorej godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak aby powstał prostokąt.

Podzielić go na 6 części każdą zwinąć jak roladę, a końce nieco zrolować aby nadać paluchom wrzecionowaty kształt .

Środek naciąć głęboko  i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego i odstawić  do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.

Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować mlekiem

Piec ok 20 minut, w temp 180º C, aż  ładnie się  ze złocą  smacznego.

Komentarze