Paluch czosnkowy super przekąska
Witam chciałam przedstawić przepis na paluch czosnkowy jest
o fantastyczna przekąska na wiele imprez i dla wszystkich no bo tak, syn
poszedł do kolegów na mecz zrobiłam paluchy czosnkowe, córka wybrała się na
pogaduchy do koleżanki no i co robiłam pluchy czosnkowe, robię je także dla
siebie ponieważ są bardzo dobre zapraszam na przepis.
Składniki na paluchy czosnkowe
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka letniego mleka
30 g rozpuszczonego masła
nadzienie czosnkowe
70 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Masło przełożyć do miseczki, wymieszać z posiekaną
pietruszką i przeciśniętym czosnkiem.
Sposób wykonania
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i połowy porcji mleka
zrobić zaczyn.
Poczekać, aż podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić
elastyczne i miękkie ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok.
półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na
grubość ok 0,5 cm, tak aby powstał prostokąt.
Podzielić go na 6 części każdą zwinąć jak roladę, a końce
nieco zrolować aby nadać paluchom wrzecionowaty kształt .
Środek naciąć głęboko
i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.
Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować mlekiem
Piec ok 20 minut, w temp 180º C, aż ładnie się ze złocą smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz