słoneczko
Składniki:
Ciasto:
3 dag drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
Farsz:
1 op mrożonego szpinaku (450g),
6 łyżek kukurydzy
4 ząbki czosnku,
2 cebule
60 dkg sera mozarella
1 laska kiełbasy
sól, pieprz,
1 jajko,
garść słonecznika łuskanego,
1 łyżka oleju rzepakowego.
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania,
słonecznik do posypania
Sposób przygotowania:
1. W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość.
2. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz