Słoneczko

słoneczko

Składniki:

Ciasto:


3 dag drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oleju rzepakowego

1 szklanka mleka

3 szklanki mąki

Farsz:


1 op mrożonego szpinaku (450g),

6 łyżek kukurydzy

4 ząbki czosnku,

2 cebule

60 dkg sera mozarella

1 laska kiełbasy

sól, pieprz,

1 jajko,

garść słonecznika łuskanego,

1 łyżka oleju rzepakowego.

Dodatkowo:


1 jajko do posmarowania,

słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

1. W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość.

2. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem.


Komentarze