Mini pączki
Witam chciałam zaprezentować przepis na mini pączki jest to
taki troszkę inny przepis niż zwykle zapraszam.
Składniki mini pączki
szklanka 250 ml
500 g mąki pszennej
500 g ziemniaków
50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
50 g masła
szczypta Soli
łyżka octu, cukru i cynamon do obtaczania ciepłych pączków
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić
do odparowania i przestudzenia, przecisnąć przez praskę
Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozkruszone drożdże za
pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru
i całość mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10
minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko. żółtka, cukier,
sól, ocet, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn całość wyrobić ręcznie
lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.
Gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy roztopione i
przestudzone masło.
Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasto
może być lekko klejące, mocno klejące ciasto podsypać mąką.
Konsystencja ciasta może się różnić w zależności od gatunku
ziemniaków odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej
objętości w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3
części, blat posypać mąką i z każdego kawałka ciasta zrobić długi wałeczek.
Podzielić nożem na mniejsze kawałki i uformować mini pączki
wielkości orzecha włoskiego.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na ok.10
minut. W tym czasie nagrzać olej mini pączki smażymy na rozgrzanym oleju na
wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyciągamy na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe mini pączki obtoczyć w cukrze wymieszanym
z cynamonem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz