Mini pączki

 

Witam chciałam zaprezentować przepis na mini pączki jest to taki troszkę inny przepis niż zwykle zapraszam.

Składniki  mini pączki szklanka 250 ml 

500 g mąki pszennej

500 g ziemniaków

50 g drożdży

1/4 szklanki ciepłego mleka

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki cukru

50 g masła

szczypta Soli

łyżka octu, cukru i cynamon do obtaczania ciepłych pączków

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić do odparowania i przestudzenia, przecisnąć przez praskę

Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozkruszone drożdże za pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko. żółtka, cukier, sól, ocet, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn całość wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.

Gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło.

Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasto może być lekko klejące, mocno klejące ciasto podsypać mąką.

Konsystencja ciasta może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, blat posypać mąką i z każdego kawałka ciasta zrobić długi wałeczek.

Podzielić nożem na mniejsze kawałki i uformować mini pączki wielkości orzecha włoskiego.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na ok.10 minut. W tym czasie nagrzać olej mini pączki smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe mini pączki obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Komentarze