Drożdżówki z marmoladą wersja dwa
Witam dziś mam przepis na drożdżówki z marmoladą będzie to
kilka drożdżówek z marmoladą a nie cała jedna duża blacha zapraszam na przepis.
Składniki na
drożdżówki z marmoladą
Rozczyn
40g drożdży
130ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto na drożdżówki
z marmoladą
500g mąki
100g masła
3 żółtka i 1 jajko
Łyżka cukru
Kruszonka na drożdżówki z marmoladą
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
40g masła
Nadzienie na drożdżówki z marmoladą
Marmolada smak jaki
kto lubi
Sposób przygotowania
Zrobić rozczyn
Najpierw robimy rozczyn, czyli mieszamy 40g drożdży z
łyżeczka cukru i 130ml ciepłego mleka.
Odstawiamy na 10-15min aż drożdże trochę podrosną
Wyrabianie ciasta
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia, mąkę
przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, jajko i
żółtka oraz cukier.
Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta i formujemy
grubsze placuszki i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15min.
Formowanie drożdżówek z marmoladą
Następnie dnem szklanki robimy miejsce na nadzienie w wgłębienie wkładamy marmolade i posypujemy kruszonką kruszonka.
Piec w 180'C przez 20-25min. Upieczone polewamy lukrem,
lukier pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody.
Komentarze
Prześlij komentarz