Drożdżówki z marmoladą wersja dwa

 

Witam dziś mam przepis na drożdżówki z marmoladą będzie to kilka drożdżówek z marmoladą a nie cała jedna duża blacha zapraszam na przepis.

Składniki  na drożdżówki z marmoladą

Rozczyn

40g drożdży

130ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

Ciasto  na drożdżówki z marmoladą

500g mąki

100g masła

 3 żółtka i 1 jajko

 Łyżka cukru

Kruszonka na drożdżówki z marmoladą

 3 łyżki cukru

 3 łyżki mąki

 40g masła

Nadzienie na drożdżówki z marmoladą

 Marmolada smak jaki kto lubi

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn

Najpierw robimy rozczyn, czyli mieszamy 40g drożdży z łyżeczka cukru i 130ml ciepłego mleka.

Odstawiamy na 10-15min aż drożdże trochę podrosną

Wyrabianie ciasta

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, jajko i żółtka oraz cukier.

Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.

Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta i formujemy grubsze placuszki i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15min.

Formowanie drożdżówek z marmoladą

Następnie dnem szklanki robimy miejsce na nadzienie w  wgłębienie wkładamy  marmolade i posypujemy kruszonką kruszonka.

Piec w 180'C przez 20-25min. Upieczone polewamy lukrem, lukier pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody.

Komentarze