drożdżówka z marmoladą pyszna i puszysta

 

Witam myślę, że wiele osób lubi drożdżówkę z marmoladą dla mnie to wspomnienie z wakacji u mojej  babci zapraszam serdecznie na przepis drożdżówka z marmoladą

Składniki

600 g mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

2 jajka + 1 żółtko

100 g cukru

250 g ciepłego mleka

100 g masła

marmolada

kruszonka

25 g masła

30 g cukru

40 g mąki pszennej

Na wstępie robię rozczyn z drożdży odrobiny cukru, mleka i odrobiny mąki pozostawiam aby rozczyn wyrósł.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka.

W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki, wlewam drożdże wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem.

Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je placek na blacie podsypanym mąką.

Smaruje po całej powierzchni marmoladą i zawijam na roladę, dzielę na dwie części.

Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. 

Smaruje rozkłóconym jajkiem i posypuje kruszonką zostawiam je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Drożdżówkę z marmoladą piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni smacznego.

Komentarze