drożdżówka z marmoladą pyszna i puszysta
Witam myślę, że wiele osób lubi drożdżówkę z marmoladą dla
mnie to wspomnienie z wakacji u mojej babci zapraszam serdecznie na przepis
drożdżówka z marmoladą
Składniki
600 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 żółtko
100 g cukru
250 g ciepłego mleka
100 g masła
marmolada
kruszonka
25 g masła
30 g cukru
40 g mąki pszennej
Na wstępie robię rozczyn z drożdży odrobiny cukru, mleka i
odrobiny mąki pozostawiam aby rozczyn wyrósł.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka.
W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i
dodaję do mąki, wlewam drożdże wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub
mikserem z hakiem.
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż
składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je placek na blacie
podsypanym mąką.
Smaruje po całej powierzchni marmoladą i zawijam na roladę,
dzielę na dwie części.
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub
wysmarowanej olejem.
Smaruje rozkłóconym jajkiem i posypuje kruszonką zostawiam
je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Drożdżówkę z marmoladą piekę 35-40 minut, aż się ładnie
zarumieni smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz